Informatie

 'Een plek met geschiedenis'

De locatie

Odensehuis Ede maakt op maandag, dinsdag en donderdag gebruik van de locatie Stall. Een voormalige kazerne van de verbindingsdienst, die omgetoverd is tot een multifunctionele ruimte.

Op de andere dagen kan men hier terecht bij de eerste veganistische lunchroom van Ede, voor een koffie-speciaal of een gezonde, heerlijke lunch. Lokaal en duurzaam, zowel hartig als zoet. De moeite waard om binnen te lopen van woensdag tot en met zondag van 12 -17 uur

Cravings for Green

 
 

Geschiedenis

In Denemarken, in de stad Odense, is in 2000 door mensen met dementie en hun mantelzorgers een inloop-, advies- en ontmoetingscentrum opgezet. In 2005 legde een groep Nederlanders die betrokken waren bij de zorg voor mensen met dementie een werkbezoek af. Al snel werd besloten om de mogelijkheden voor een soortgelijk inloophuis op Nederlandse bodem te onderzoeken. In 2008 werd het eerste inloop-, advies-, en ontmoetingscentrum geopend in Amsterdam Zuid. De initiatiefnemers besloten om hun centrum ‘Odensehuis’ te noemen.

Veel mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgen lopen tegen knelpunten aan. Informatie en inzicht ontbreekt, de problemen worden weggestopt, perspectief ontbreekt en mantelzorgers worden belast. Om deze en andere knelpunten het hoofd te bieden, telt Nederland inmiddels meer dan 60 Odensehuizen. In Ede is het Odensehuis in maart 2022 geopend.

Odensehuizen

Het Landelijk Platform Odensehuizen is het samenwerkingsverband van de Odensehuizen in Nederland. Het platform is in juni 2016 opgericht en sinds 14 december 2017 is het platform een stichting. Er zijn al circa 60 Odensehuizen in Nederland.

Het platform heeft als doel:

  • uitvoering van PR-activiteiten, ter ondersteuning van de leden en initiatieven;

  • organiseren van gesprekken met landelijke sleutelorganisaties;

  • entameren van wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek;

  • fondswerving ten behoeve van de uitvoering van onderzoek en andere gemeenschappelijke activiteiten.

Voor meer informatie klik: www.odensehuizen.nl

ALZHEIMERCAFÉ

Iedere derde woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, bent u vanaf 19.00 uur welkom in Cultura. Het programma is van 19.30 – 21.30 uur.

De toegang is gratis.

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Klik hier voor meer informatie.

EDE STAD MEI 2022

 

Odensehuis biedt laagdrempelige dagopvang voor mensen met geheugenproblemen. Karin Streuper is initiatiefneemster van Odensehuis Ede. Met de opening van een ‘Odensehuis’ heeft Ede per 1 maart een inloopcentrum voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie. En er is geen indicatie nodig.

Odense is een stad in Denemarken en toevallig ook de geboorteplaats van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Rond 2005 ontstond daar een initiatief voor en met mensen die geheugenproblemen kregen. Hun insteek was vooral de positieve benadering; wat kun je nog wel, in plaats van niet meer. Actief blijven, gezien worden. Een prettige, respectvolle sfeer in een veilige omgeving is daarbij heel belangrijk. Ook mantelzorgers vinden gehoor.

DENKEN IN MOGELIJKHEDEN
Samen koffie drinken, puzzelen, wandelen, muziek luisteren. Voor iedereen is er een passende activiteit. Odensehuis sluit aan op de interesse en mogelijkheden van de deelnemers.

CIJFERS LIEGEN NIET
Kijkend naar de Nationale Dementiestrategie van de overheid ontwikkelt dementie zich tot belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. De kans op dementie neemt toe naarmate de leeftijd vordert. “Als je een dementievriendelijke samenleving wil, dan is er nog veel werk aan de winkel.”
In het Odensehuis kun je zonder indicatie terecht. Ook partners en mantelzorgers kunnen komen.

VOEL JE GEZIEN
Het Odensehuis is een nog onbekend concept in Ede ,,We moeten vertrouwen scheppen, zorgen dat deelnemers zich op hun gemak voelen en zich vooral gezien voelen. Gelukkig is er ook ruimte voor humor. Zo had een van de deelnemers thuis een betere sjoelbak. Hij gaf aan, met de nodige zelfspot: “Ik neem die volgende keer wel mee, als ik het niet vergeet”.

FINANCIËN
Bij Stall hebben we een fijne locatie gevonden voor activiteiten. Naast een inloophuis biedt Stall ook een koffie-/theehuis en vintage winkel. Eigenaar Lucas Vos heeft de deuren opengesteld voor ons, zo mogen we ook gebruik maken van de keuken. Ik ben verrast door alle goede en lieve mensen die een handreiking hebben gedaan.

“SAMEN KOM JE VERDER”
Ik heb het initiatief genomen en stappen gezet. Maar mensen om mij heen zijn nodig, anders was het niet gelukt. Inmiddels is er een werkgroep geformeerd en zijn we een stichting. ‘Alleen ben je sneller, samen kom je verder’. En zo is het.

Door Diana Kervel, journalist BDU